Posted in justice, kuriteod

Suosikkikirjailijan surma Virossa 1982.

Virolainen suosikkikirjailija Silver Anniko surmattiin raa’asti Mulgimaalla yhdessä vaimonsa kanssa toukokuun alussa 1982. Anniko oli virolaisen pastorin Harald Merin, joka surmattiin muutama vuosi myöhemmin, hyvä tuttu. Hän oli Meriltä saanut jotain materiaalia uuttaa kirjaa varten.

Silver Anniko julkaisi 1979 kirjan ’Rusikad’ (’Nyrkit), jonka yhden päähenkilön prototyyppi oli Harald Meri. Silver Anniko oli kotoisin Türilta. Kirjasta tuli heti bestselleri, kaikki painokset noin 30 000 kappaletta myytiin heti loppuun. 

 

Virallisen version mukaan murhat teki vankilasta vapautunut paikallinen mies nimeltä Naarits. Hän oli istunut jostain varkauksista, kuten lannoitekassin pöllimisestä tms. Paikallisten mukaan poika oli hieman jälkeenjäänyt. Naarits oli ensin kutsunut Annikon kylään ja sitten ampunut Annikoa rintakehään. Kun hän ei ollut tämän seurauksena kuollut niin tekijä oli hakannut kirjailijan hengiltä aseenperällä. Suurin osa näistä vammoista kohdistuivat pään alueelle.Ruumiin hän heitti lähellä sijaitsevaan järveen. Surmatöyn jälkeen Naarits pyöräili Annikon kotiin ja surmasi tämän vaimon hakkaamalla häntä jollakin esineellä, ilmeisesti myös kiväärin perällä. Heidän kuukauden ikäisen tyttäreeseen Tiiun ei ollut koskettu. Motiivi oli viranomaisten mukaan taloudellinen, vaikka Naarits oli ottanut talosta mukaan vaan vähän ruokaa. Kirjailijan poika Silver jun. sanoi että isällä ei ollut raha ollenkaan, vaan kirjan palkkioilla hän osti maatilan Mulgimaalta, jossa asui.

Naarits teloitettiin nopeasti tuomion jälkeen.

Anniko kaavaili kirjalleen jatko-osaa. Suuri osa siitä olisi ollut ensimmäisestä osasta pois sensuroitu materiaali.

Neuvosto-Viron pääsensori oli tuolloin kommunisti ja KGB-upseeri Endel Sõgel, joka oli ollut ahkera kyydittäjä. Endel Sõgel taisteli Kautlassa punaisten puolella hävityspataljoonassa.

Arvellaan että Sõgel oli yhden päähenkilön prototyyppi Annikon Rusikad kirjassa. Kirjan jatko-osan käsikirjoituksen toimitti Annikon poika Silver jun. sanomalehti ‘Sakala’lle’ v 1996 julkaistavaksi. Sittemmin ilmoitettiin että käsikirjoitus on valitettavasti hävinnyt lehden toimituksen muuton yhteydessä.

Pidetään mahdollisena että virallinen versio ei pitänyt paikkansa tai Naaritsilla oli toimeksiantaja. Nyt jo edesmennyt Sõgel olisi hyötynyt molempien surmasta.

 

Lähde. Virkko Lepassalu Valusalt Valge- kirja, 2007

Postimees

Author:

Writing about crime