Posted in cold cases, homicide

Kuka murhasi Jill Dandon?

BBC-kanavan rikosohjelmaa CrimeWatch juontanut Jill Dando ammuttiin kotiovelleen huhtikuussa 1999. Hän oli kuolessaan 37-vuotias.

Jill Dando

Kylmänverinen murha järkytti koko Britanniaa, ja mm. kuningatar Elisabeth ja pääministeri Tony Blair esittivät surunvalittelunsa suositun tv-persoonan kuoleman johdosta.
Tapausta pidettiin selvitettynä, kunnes viime perjantaina, 1. elokuuta. 2008, brittiläinen tuomioistuin teki lievästi sanottuna yllättävän päätöksen. Jill Dandon murhasta 02.07.2001 elinkautiseen vankeuteen tuomittu Barry George ei olekaan Dandon murhaaja. Oikeus katsoi että riittävää näyttöä hänen syyllisyydesta ei ole ollut joten George vapautettiin 8 vuotta kestäneestä vankeudesta.

Dando nousi Devonissa sijaitsevan BBC:n paikallisradion uutistenlukijaksi vuonna 1985. Hän siirtyi BBC South Westiin ja Lontooseen muuttamisen jälkeen valtakunnalliseen televisioon. Dando juonsi uransa aikana useita BBC:n televisio-ohjelmia, kuten Breakfast Newsia, Britannian kuuden uutisia, matkaohjelma Holidayta, rikossarja Crimewatchia sekä ajoittain Songs of Praisea.
BBC:n Crime Watch oli erittäin suosittu TV-ohjelma, jota Dando juonsi yhdessä Nick Rossin kanssa. Ohjelma käsitteli mm selvittämättömiä henkirikoksia. Ohjelmassa tehtiin useita rekonstruktioita (rikoksen tapahtuman jäljittely mahdollisimman todenmukaisesti) ja pyydettiin yleisöltä vihjeitä, jotka johtaisivat mahdollisesti rikoksen selviämiseen.
Dandon murha ja tutkinta
Jill Dando oli kävelemässä 26.4.1999 miesystävänsä asunnolta kotiinsa Fulhamissa Länsi-Lontoossa , kun hänet ammuttiin hänen kotiovelleen noin kello 11:30 aamulla. Dando surmattiin ammattimaisesti yhdellä laukauksella päähän. Luoti oli ammuttu lähietäisyydeltä. Yksi silminnäkijä oli nähnyt surmapaikan läheisyydessä hyvin pukeutuneen miehen.
Surmapaikka, Dandon kodin etupiha Gowan Avenue:lla

rikospaikka

Noin vuosi enne kuolemansa Dando oli kertonut kollegalleen, että hän on saanut uhkauksia sekä kirjeitse että puhelimitse. Myös eräs psyykkisesti häiriintynyt mieshenkilö seurasi häntä sillon-tällöin, mutta poliisin mukaan hänellä ei ole ollut osuutta Dandon surmaan.
Dando kiidätettiin sairaalaan, jonne saapuessa hänet todettiin kuolleeksi.
Henkirikoksen tutkimukset kestivät noin vuoden. Kuuden kuukauden kuluttua tutkimusryhmä oli ehtinyt jo puhua asian tiimoilta yli 2 500 ihmiselle. Surma-asetta ei löytynyt koskaan.

Neljä tutkintalinjaa

Poliittisesti motivoitu murha, tekijä on serbialainen palkkamurhaaja?
Yksi poliisin ensimmäisistä teorioista oli, että Dandon surman takana olisi ollut serbialainen palkkamurhaaja ja että murha olisi ollut kosto sotilasliitto Naton ilmaiskuista Jugoslaviaan. Kolme päivää ennen murhaa Naton pommittajat tuhosivat Serbian Yleisradion rakennuksen Belgradissa. Iskussa kuoli ainakin 16 työntekijää. Päivä murhan jälkeen tuli puhelinsoitto BBC:n TV keskukseen jossa soittaja joka puhui englantia itä-eurooppalaisella korostuksella, ilmoitti että Dandon murha oli kosto NATO:n iskusta. Soittaja uhosi myös että seuraavaksi murhataan BBC johtaja Tony Hall.
Israelin tiedustelupalvelu oli varoittanut brittejä tämäkaltaisesta iskusta. Dando osallistui myös hyväntekeväisyysprojektiin, joka keräsi varoja Kosovon albaanipakolaisille. Myös Interpol sai tiedon että serbialainen sotajohtaja Arkan olisi murhauttanut Dandon. Joidenkin arvioiden mukaan teoria oli kuitenkin aika kaukaa haettua. Britannian tiedusteluasiantuntijat eivät pitäneet tätä teoria uskottavana.

Murha oli alamaailman kosto?

Poliisi tutki versiota jonka mukaan teon motiivi olisi liittynyt Dandon työhön, varsinkin ohjelman CrimeWatch. Tämän teorian mukaan alamaailma oli palkannut palkkamurhaajan kostamaan Dandolle, joka oli paljastanut ohjelmassaan yksityiskohtia selvittämättömistä henkirikoksista. Tiedetiin että CrimeWatch ohjelma oli auttanut poliisia selvittämään useita vakavia rikoksia. Poliisi selvitti mm agenttien avulla, ettei mikään rikollisliiga ole tilannut Dandon murhaa ja tämäkin versio hylättiin.

Satunnainen uhri?

Dandon asunto oli myynnissä ja viimeaikoina hän oli asunut miesystävänsä luona. Valvontakameran kuvista selvisi että kukaan ei seurannut Dandoa samana aamuna.

Viimeinen kuva Jill Dandosta (ostoskeskuksen valvontakameran kuva)
viimeinen kuva uhrista

Poliisi tutki teoriaa, jonka mukaan Dando valikoitui uhriksi sattumanvaraisesti.
Kun Dando ei käynyt säännöllisesti asunnolla ja kukaan ei ole seurannut häntä, niin miten tekijä on tiennyt Dandon saapuvan juuri silloin asunnolleen?
90 % tapauksista uhri ja tekijä tuntevat toisensa. Tuntemattoman tekijän kiinnisaaminen on poliisille huomattavasti vaikeampi tehtävä.

Häiriintyneen ihailijan kosto?

Viimeisessä haastattelussa Jill Dando kertoi onnellisena että on kihlautunut ja löytänyt rinnalleen miehen jonka kanssa aikoo naimisiin.
Oliko tämä saanut hullun liikkeelle? Tutkinnan aikana poliisi kuulusteli ca 140 ihmistä, jotka olivat olleet pakkomielteisesti kiinnostuneita Dandosta.
Profiiliin sopii erinomaisesti psyykkisesti häiriintynyt Barry George.

15.toukokuuta v. 2001 poliisi pidätti murhasta epäiltynä Dandon naapurustossa asuneen Barry Georgen, joka oli todistajien mukaan “pakkomielteen omaisesti kiinnostunut julkisuuden henkilöistä”. Viime aikoina hän oli mm. vaihtanut nimeään ja esiintynyt rocklaulaja Freddie Mercuryn serkkuna. 41-vuotias Barry George kiisti syyllisyytensä loppuun saakka eikä hänen motiiviaan saatu selville. Georgen pidätyksen yhteydessä paljastettiin, että hänellä oli jo ennestään ainakin jonkin verran rikollista taustaa. Hän oli mm. pyrkinyt murtautumaan Kensingtonin palatsiin, kun prinsessa Diana asui siellä. Luultiin että Dando ehkä muistutti Dianaa ystävällisellä olemuksellaan.
Georgen hallustaan löydettiin myös luetteloita, joihin oli kirjattu lähes sadan naisen henkilötietoja (mm. osoitteita) ja valokuvia. Diana oli ollut heidän joukossaan. George oli menneinä vuosinaan myös esiintynyt kadulla poliisina väärennettyjen lupakirjojen kanssa. Oikeudenkäynnissä itseään Paul Gaddiksi väittänyt mies oli pukeutunut glam rock -vaatetukseen. Georgella oli tuomioita seksuaalirikoksista, ja häntä tutkinut psykologi totesi miehen kärsineen erilaisista persoonallisuushäiriöistä.

Raskauttavana todisteena häntä vastaan käsiteltiiin seikkaa että Georgen takin taskusta löytyi teknisissä tutkimuksissa mikroskooppisen pieni jälki ampuma-aseesta.

Barry George
Barry George

Tuomion jälkeen Barry George oli vaatinut uutta oikeudenkäyntiä moneen otteeseen.
Uusintaoikeudenkäynnin aikana Georgen puolustus väitteli että George IQ oli vain 75, joten hän ei olisi kyennyt suunnittelemaan ja toteuttamaan Dandon murhaa.

Britannian sisäministeriö ilmoitti että hallitus maksaa hänelle vapauttavan päätöksen myötä korvauksia, arvioiden mukaan korvaussumma on vähintään 500 000 englannin puntaa.

Kuka murhasi Jill Dandon?
Tähän kysymykseen vastausta ei vielä toistaiseksi ole.
Lisätietoja Telegraph.co.uk

Guardian

Advertisements

Author:

Writing about crime