Posted in henkirikos, murha, oikeus, rikos, rikostutkinta, uutiset

Pankkiirin vaimon murhaajaksi epäilty kiistää teon

Maria Bögerlin tapaus

54-vuotias Maria Bögerl siepattiin toukokuussa 2010 Saksan lounaisosassa Heidenheimissa. Hänen miehensä Thomas Bögerl on paikallisen pankin johtaja.

bögerl6

Poliisin mukaan Maria Bögerl siepattiin kotoaan keskiviikkona. Sieppaajat ottivat yhteyttä hänen aviomieheensä ja ilmoittivat 300 000 euron lunnasvaatimuksesta, kertoo Stern-lehti. Thomas Bögerl sai puhua vaimonsa kanssa, joka ilmoitti olevansa hengenvaarassa.

Thomas Bögerl vei vaaditut rahat luovutuspaikkaan metsään valtatien varteen. Kun kukaan ei tullut hakemaan rahoja, Bögerl kääntyi poliisin puoleen.

Uhrin perhe vetosi julkisuudessa sieppaajaan jotta tämä vapauttaisi Maria Bögerlin hengissä

Noin kolme viikkoa sieppauksen jälkeen löytyi metsästä siepatun naisen ruumis.Spiegelin artikkelin mukaan uhrin puoliso ja poliisi syyttivät toisiaan miksi rahojen toimitus epäonnistui. Thomas Bögerl oli noin puoli tuntia myöhässä rahojen kanssa.
Poliisin mukaan Bögerl ilmoitti heille että hänellä on tarvittava summa, mutta Bögerl taas sanoi että hänellä oli ongelmia saada lunnasrahat kokoon näin lyhyessä ajassa ja syytti poliisia ‘byrokratiasta’. Yhden version mukaan Bögerl ilmoitti poliisille liian myöhään että hänellä on vaikeuksia toimittaa rahat ajoissa.
Tällöin poliisin piti hommata rahat Frankfurtista ja rahojen rekisteröimiseen ja toimittamiseen meni aikaa, josta viivästys johtui. Vaikka rahoja ei toimitettu ajoissa, silti herää kysymys miksi nainen piti surmata heti, näin ei rikoksentekijät mitenkään hyötyneet koko rikoksesta. Rahahan oli motiivi sieppaukseen.
Poliisin mukaan naisen surmaamiseen oli käytetty tavallista veistä, jonka terän pituus on ollut 20 cm ja leveys 3 cm. Surmavälinettä ei ole löydetty.

Puukotus vaikuttaa aika henkilökohtaiselta surmatavalta, jolloin tekijä on saattanut tuntea uhrin tai tämän perheen.
Eli jos tämä sieppaustarina on edes totta.Uhrin auto löytyi luostarin pihasta, joka sijaitsi muutaman kymmenen kilometrin päässä.

Perheen koti josta uhri ilmeisesti siepattiin

Kun nainen siepattiin, arveltiin että sieppaaja oli joku pankin kiukkuinen asiakas jolle ei pankki myöntänyt lainaa. Sieppaja oli soittanut vain kerran ja puhunut paikallisella korostuksella.
Heidenhaim on 6000 asukkaan pikkukaupunki, jota pidetään varakkaana seutuna. Kuitenkin Bögerlit eivät olleet paikkakunnan varakkaimmat ihmiset, monelle vaadittu rahasumma kuulostaa aika pienelle, ‘Tässä ei ole mitään järkeä, tällä ei elä kauan’, sanoo paikallinen pappi.
Poliisi on vaitonainen tapauksesta tutkinnallisista syistä, mutta paikkakunnolla pyörii paljon huhuja. Ihmetystä herätti myös se että ruumis löytyi vasta kolmen viikon päästä,vaikka alue oli haravoitu huolellisesti poliisin toimesta.
Rahat oli poiminut seuraavana aamuna jätehuollon yrityksen työntekijä.

Ruumiin löytöpaikka

Tällainen rikos on aina erittäin riskaabelia, suuri vaara jäädä kiinni rahojen noudon yhteydessä, tai setelit ovat väärennettjä tai merkattuja. Myös kidnapattu saattaa tunnistaa tekijän tai paikan missä häntä on pidetty.Uhri oli surmattu puukottamalla eikä rahoja koskaan noudetttu, vaikka lojuvat tien varressa yön yli. Tämän syyksi kerrotaan että mies oli rahojen kanssa hieman myöhässä.
Onko tämä vain miehen kertomus että on soitettu ja vaadittu lunnaita, vai onko puhelu nauhoitettu. €300,000 on aika pieni summa kuitenkin, miksi ei vaadittu heti miljoonia?

Jos nainen siepattiin kotoaan,niin miksi hänen autonsa oli kateissa?
Auto löytyi n 20 km Heidenheim:sta.
Autosta löytyi naisen verta, miksi sieppajat olisivat käyttäneet uhrin autoa? Tämä puhelu soitettiin todennäköisesti naisen kännykästä, sekin löytyi metsästä.

Poliisi on tutkinut tapausta useamman kuukauden ajan. Poliisi julkaisi myös näköispiirroksen epäilystä.

Poliisi uskoi sieppaajan olevan paikallinen mies sillä tämä puhui paikallisella korostuksella. Hän sanoi nimekseen ‘Schmidt’.

Nyt poliisilla on ilmeisesti epäilty. Poliisi epäilee että Michael R Herbrechtingen’sta on teon takana. Mies kiistää jyrkästi että hänellä olisi mitään tekemistä pankkiirin vaimon sieppauksen ja surman kanssa. ‘En ole Bögerl murhaaja’, sanoo epäilty. Poliisi on ottanut häneltä DNA näytteen

Tapaus on edelleen selvittämättä. Thomas Bögerl teki  itsemurhan heinäkuussa 2011.

Saksassa on ollut useampi sieppaustapaus, jolloin uhrit ovat olleet varakkaita ihmisiä.

Viime vuonna sieppasi Thomas Wolf saksalaisen pankkirin vaimon ja hänelle maksettiin 1,8 miljoonan euron lunnaat.
Miehellä oli tilillään useita pankkiryöstöjä Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa, mies oli karannut vankilasta v 2000, hänet saatiin kiinni Hamburgista usean vuoden paon jälkeen viime vuonna.

Frankfurtin pankinjohtajan 11 vuotias poika Jakob von Metzler, siepattiin Saksassa v 2002. Poika löytyi surmattuna, vaikka lunnaat maksettiin.
Tekijä oli 27 vuotias Goethe Institut:in lakitieteen opiskelija, joka tunsi perheen. Hän surmasi pojan sillä pelkäsi että poika tunnistaa hänet. Tekijä, Magnus Gäfgen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.Tuomiostaan hän on valittanut Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen asti.

Jan Philipp Reemtsma, Hamburgin tupakkakonsernin perijä, siepattiin v 1996. Tässä tapauksessa rahojen toimitus epäonnistui useaan otteeseen poliisin sähläyksien takia. Lopulta uhrin sukulaiset järjestivät rahojen (30 miljoona saksan markkaa) toimituksen poliisin tietämättä. jolloin uhri vapautettiin kuukauden kestäneestä vankeudestaan. Tekijöitä oli yhteensä neljä, päätekijä Thomas Drach saatiin kiinni Argentinasta v 2000 ja tuomittiin 14 vuodeksi vankeuteen. Muut tuomittiin viidestä kymmeneen vuoteen, osa rahoista jäi kateisiin ja kaikkia yksityiskohtia ei ole julkisuuteen kerrottu. Yksi epäilty Bernd Dieter Kramer asui vielä ainakin v 2006 Brasiliassa.

Jakub Fiszman, liikemies ja miljonääri Frankfurtista siepattiin samana vuonna. Lunnasvaatimus oli 4 miljoona saksan markka. Mies surmattiin siitä huolimatta että rahat maksettiin. Tekijät, isä ja poika Rainer Körppen ja Sven Körppen jäivät kiinni. Talonmaalari Rainer Körppen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ja Sven Körppen 12 vuodeksi vankeuteen. Hänen 6 vuotias serkkunsa Peter Fiszman puolestaan siepattiin v 1991 Colognessa yhdessä koulukaverinsa kanssa. Heidät vapautettiin kun lunnaat oli maksettu.

Kauppaketjun omistaja Theo Albrecht (joka muuten v 2010 on maailman 31 rikkain, omaisuus 17 miljardia dollaria), siepattiin v 1971 ja vapautettiin kun 3 miljoonan lunnaat oli maksettu.

Lähde Deutche Welle

Linkki saksankieliseen artikkelliin Bild.de

Author:

Writing about crime