Posted in henkirikos, murha, sarjamurhaajat, uutiset

Aino Nykopp-Koski – tavallinen sarjamurhaaja?

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona Aino Kerttu Annikki Nykopp-Kosken elinkautiseen muun muassa viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Uhrit olivat hänen iäkkäitä hoidokkejaan. 60-vuotias perushoitaja myrkytti heitä lähinnä rauhoittavilla lääkkeillä.

Tuomio ei ole lainvoimanen sillä tuomittu valittaa tuomiostaan Hovioikeuteen.

Kuvassa Aino Nykopp-Koski

IL haastattelem tutkijan Matti Lehden mukaan Nykopp-Koski näyttäisi olevan perin tyypillinen sarjamurhaaja.

Itse asiassa Nykopp eroaa aika lailla tyypillisesta sarjamurhaajasta. Ensinnäkin Nykopp-Koski on nainen. Naispuolisia sarjamurhaajia on aika vähän tiedossa.

Aslak Aikio on kirjoittanut aiheesta erinomaisen artikkelin. Mistä on sarjamurhaajat tehty? jossa hän toteaa että toisin kuin miehet, naiset tappavat lähes poikkeuksetta hyötyäkseen, esim ns mustaleski -tyyppiset tekijät jolloin nainen tappaa puolisojaan rahan takia.

Kenties ainoa sarjamurhaajaksi määriteltävä nainen on amerikkalainen Aileen Wuornos, äidin isän kautta suomalaista sukujuurta. Wuornos erosi miespuolisista kollegoistaan siinä, että hänen motiivinaan näytti olevan tietoinen kosto, toteaa Aikio.

Tosiaan käsite sarjamurhaaja on sellaisenaan peräisin FBI:ltä. FBIn luokitukseen mukaan sarjamurhaajaksi voidaan luokitella murhaaja jolla on uhreja vähintään kolme.

Aikion mukaan: Hän on tappaja, joka ei tapa tuttuja, vaan stereotypiansa mukaisia seksiobjekteja. Olennaista on, ettei tekijä tavoittele todellista tai kuviteltua hyötyä (rahaa, uskonnollista pelastusta jne), vaan seksuaalista tyydytystä ja siihen liittyvää vallan ja kaikkivoipaisuuden tunnetta.

Tappoihin liittyvät raiskaus ja kidutus. Silpominen, nekrofilia ja kannibalismi ovat lähes sääntö. Vaikka psykopatia ja muut persoonallisuushäiriöt ovat tyypillisiä, tekijä ei ole tiukassa merkityksessä mielisairas, vaan ymmärtää tekojensa vääryyden. Tässä hän eroaa selvästi Sanna Sillanpään tapaisista joukkomurhaajista

Mistä on sarjamurhaajat tehty

Nykopp-Koskinen on siis kovin epätyypillinen sarjamurhaaja, eikä ainoastaan sukupuolensa vuoksi.

Sarjamurhaajalle ei ole suinkaan tyypillistä että nämä kiistävät teot, esim USAssa useampi tämäntyyppinen tekijä on ollut valmis tunnustamaan jokaisen pimeän henkirikoksen maassa, näin ollen luomaan itsestään vieläkin pelottavamman kuvan.

Naispuoliset sarjamurhaajat ovat tänäpäivänä erittäin harvinainen ilmiö, teot kohdistuvat yleensä heikompia, esim lapset tai vanhukset kohtaan.

Suomesta on tiedossa toinenkin hoitaja Katariina Pantila, joka surmasi potilaitaan insuliinilla, Pantila tuomittiin myös elinkautiseen ja hän teki isemurhan vankilassa vuonna 2010. Pantilalla oli tiettävästä kolme uhria, mutta niistä vain yksi kuoli. Oletettavasti koulutettu hoitaja tiesi minkäläinen on tappava annos insuliinia, joten näiden osalta jotka selvisivät hengissä, hänellä ei ilmeisesti ollut tarkoitus mennä yritystä pidemmälle.

Luultavasti uhreja olisi tullut lisää, jos hän ei olisi jäänyt kiinni. Myös Pantila kiisti teot.

 

Tavallisia ihmisiä, epätavallisia murhaajia.

Tiettävästi Nykopp-Koski ei hakenut teoistaan esim materiaalista hyötyä.

Hänen motiivinsa saattoi olla juuri tyydytyksen hakeminen kaikkivoipiaisuuden tunteesta, jolloin hänellä oli valta päättää toisen ihmisen elämästä tai kuolemasta.

Molemmilla todettiin olevan psykoppaatisia piirteitä, joka alkaa olemaan huolestuttavan  yleinen ilmiö Suomessa, ottaen huomioon esim koulusurmat tms massamurhat joita on tehty Suomessa viime vuosina selvästi enemmän kuin muissa Eurooopan maissa.

Ehkä samalla hän haki hieman jännitystä, joka yhdessä vallan tunteen kanssa on pienelle ihmiselle sellaista huumetta, että hän itse tuskin olisi pystynyt lopettamaan ellei hän olisi jäänyt kiinni. Hoitoalalla työskentelevä sarjamurhaaja sinänsä ei ole mitenkään ennennäkemätön ilmiö. Englantilainen lääkäri Harold Shipman surmasi tiettävästi noin 300 potilastaan.

Kuvassa Katariina Pantila

lltalehti: Aino Nykopp on tyypillinen sarjamurhaaja

Author:

Writing about crime