Posted in inimröövid, kadunud, uudised

Kas Liibanonis röövitud eestlastel olid ‘halvad kavatsused’?

Röövitud eestlaste leidmiseks on Liibanoni võimud teinud vägagi suuri jõupingutusi, kammitud on läbi ‘küla küla haaval’ kuid seni tulemusteta.

Väliminister Paet väisab taas Liibanoni, kohtudes seal Liibanoni presidendi ja ka teiste riikide esindajatega ja tema kinnitusel on eestlaste leidmine Liibanoni jaoks prioriteet number üks.

Poliitikud räägivad ikka seda, mida nad peavad rääkima ja tegelikult on uurimine, kuigi vahepeal on süüdistuse saanud ca 10 inimest, ummikus.

ÜRO eriesindaja Williams ütles eelmisel nädalal kohtumisel Liibanoni võimudega ja samuti Hizbollah esindajatega et ‘Estonians came with no ill intent’ ehk siis maakeeli eestlased ei tulnud Liibanoni kurjade plaanidega. Väga huvitav kommentaar, mis ilmus ka suurte pealkirjadena Liibanoni pressis, ilmselt on selliseidki kahtlusi eestlaste kohta olemas.

Eestlaste käitumine oli tõesti pehmelt öeldes kummaline, Bekaa org on suhteliselt rahutu paik, seal tegutsevad nii kohalikud relvastatud jõugud kui ka mitmed militaarsed ja vähem militaarsed rühmitused, nagu Hizbollah, paar palestiinlaste rühmitust jne Seda imelikum et eestlased oma turvalisusele vähimatki rõhku ei pööranud. .

Süüria ja Liibanoni vahelised pinged on teada vähegi välismaailmaga kursis olevale inimesele, Süürias on olukord pingeline, viimastel päevadel on  CNN andmetel meeleavaldustes surma saanud kümneid ja kümneid inimesi Homsi ja Talbisa linnades  link

Seega kui eestlased on Süürias, võib koostöö sealsete võimudega olla vägagi keeruline, kindlasti ei pea Süüria võimud Eestit just sõbralikuks riigiks, kes on NATO riik ja NATO on hetkel seotud sõjategevusega Liibüas sealsete võimude ohjeldamiseks. Kõige tõenäolisemalt ütleb Süüria et tegemist on Liibanoni siseasjaga.

Seega eestlaste nö üle piiri saalimist kahe riigi vahel ei saa pidada just läbimõeldud tegevuseks, väidetavalt võeti eestlased sihikule just Süürias.Võimalik et eestlaste nii pikk kinnihoidmine tähendab, et nad loodetakse ‘rääkima panna’

ÜRO erisaadik ei täpsustanud millistele ‘halbadele kavatsustele’ kui üldse, on eestlaste puhul viidatud, teatav liigne enesekindlus ja võibolla isegi üleolev suhtumine võis aga tõesti tähelepanu äratada. Muidugi on olnud üllatavaid spekulatsioone et kogu röövimissaaga on lavastus, aga ühtki tõendit selle kohta pole ja vaevalt mehed ise oleksid oma lähedased teadmatusse jätnud. Siiski võimalikest ‘otsekontaktidest’ lähedastega on sahistatud. Keegi ei eeldagi et eestlastel olid ‘parimad kavatsused’, see ei oleks eestlastele lihtsalt loomuomane. Naiivsusest, mida mõnikord Lääne turistidele omistatakse, me eestlaste puhul, kellest paljud Venemaa avarused risti põiki läbi sõitnud, me rääkida ei saa. Sest see keskkond on siiski teistsugune, kust nemad nt Briti ja Ameerika turistid, tulevad. Kui aga uljad noored mehed soovisid tähelepanu, siis väikeses Eestis on see neile garanteeritud, maailma pressis on aga juhtum leidnud vähe kajastamist.Kuid kas sellest reisist saab nende elu suurim seiklus, millest lastelastele rääkida, see paistab hetkel vägagi suure küsimargi all.

Bekaa org

Kõige rohkem on olnud spekulatsioone röövijate motiivide asjus, mingeid poliitilisi põhjuseid hetkel ei ole teada.

Lunarahanõue mis nagu esitati, on äärmiselt küsitav, esiteks on see liiga riskantne ja aitab ka kurjategijate jälile, kui nõude asjus hakatakse röövlitega läbirääkimisi pidama. Kuna kõik muud liinid on jooksnud liiva, siis võib olla see ongi veel ainus võimalus. Röövijate seisukohalt on seitsme mehe peitmine ja võimalik transportimine vägagi tülikas ettevõtmine, ilma tähelepanu äratamata.

Seoses rööviga on kahtlemata palju infot mida avalikkusega ei jagata.

Aga üle korrata tasub siiski: olukord ei ole kuigi roosiline. Ka halvimaks tuleb valmis olla.

Pildid. Postimees.ee

Author:

Writing about crime