Posted in justice

Tarton järkyttävä rikostapaus ja Viron sosiaalihuolto

kuvassa talo jossa rikokset tapahtuivat (kuva Postimees)

20131209-151041.jpg

Virossa sattui viime lauantaina henkirikos, epäilty 33 vuotias nainen surmasi ystävättären ja yritti sytyttää itsensä ja 3 vuotiaan poikansa tuleen.
30 vuotiaan Sigridin ruumis löytyi heidän kotipihalta palanneen auton alta. Epäilty tekijä ja poika saatiin pelastettua asunnosta, jossa epäilty tekijä, ja uhri olivat yhdessä asuneet noin 10 vuoden ajan. Poliisin mukaan Sigrid oli surmattu ja hänen ruumis oli teipattu auton alle ja auto sytytetty tuleen.
Pikkupojan tila on vakaa. Poika on saanut palovammoja ja hän on sairaalassa hoidettavana. Epäillyn tila on sellainen ettei häntä ole voitu kuulla vielä, hän on myös sairaalassa.

Epäilty on kasvanut alkoholistien perheessä, hänen isänsä on tuomittu useista rikoksesta. Lapsuuden viettänyt orpokodissa, perheessä oli myös neljä muuta lasta. Hänen nuorempi, 29 vuotias veli Ever, teki itsemurhan kaksi viikkoa sitten.

Alustavasti on vaikea sanoa, onko nainen kenties psyykkisesti sairas. Naapureiden mukaan hento nainen oli hiljainen ja kohtelias, tervehtii naapureita.
Yhden version mukaan naisille oli tullut riita ja Sigrid, joka omisti asunnon, olisi halunnut että Eleri muuttaa pois.
Ehkä jo lapsena hylätyksi tullut nainen sekosi tästä?
Viron neuvostoaikainen ja välinpitämätön sosiaalihuolto ei tue sellaisia ihmisiä, jotka ovat jääneet lapsena heitteille. Vaikeat kotiolot, orpokodin karu arki ja yhteiskunnan välinpitämättömyys ovat varmasti vaikuttaneet siihen, miksi ihmiset syyllistyvät näin karmeisiin rikoksiin.

Täytyy toivoa että 3-vuotiaan pojan osalta löytyy joku ratkaisu, saattaa joutua orpokotiin hänkin. Näin vakavasti traumatisoitu lapsi tarvitsee pitkäaikaista ammattiapua ja tukea. Siihen Virossa tuskin on resursseja ja kiinnostusta. 

Jotkut vaan ovat onnekaampia kuin toiset.

(lähteenä Virolaiset tiedotusvälineet: Postimees, TV3)

Advertisements

Author:

Writing about crime