Posted in justice, oikeus, rikostutkinta, uutiset

Mafiaratsia Virossa, mistä nyt tuulee?

Viron mafiaratsia – mistä nyt tuulee?

Viron poliisi on pidättänyt 11 henkilöä joilla kaikilla epäillään olevan kytköksiä alamaailmaan.
Heidän joukossa itse Assar Paulus, 51, jota on vuosia pidetty alamaailman johtohahmona. (KGB-koulutettu Nikolai Tarankov on lehtitietojen mukaan Viron venäjänkielisen mafian, johtaja)

Paulusta epäillään mm rikollisjärjestön perustamisesta ja mielivallasta. (mielivalta tässä kontekstissa tarkoittaa esim oman käden oikeuden toteuttamista tms)
Valtaosa pidätetyistä on jo vangittu tuomioistuimessa, osalla pidätetyistä on aikaisempaa rikostaustaa, osalla ei.

Kuvassa Assar Paulus

Image
Assar Paulus

Paulus on ollut pidätettynä aikaisemminkin epäiltynä mm tapon yrityksestä, mutta vapautunut aina todeisteiden puutteessa. Mistään paatuneesta rikollisesta tuskin voidaan puhua, sillä päällisin puolin hän elää aivan tavallista elämää: hän on perheellinen liikemies. Hän mm Viron kaitseliitin (Vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö) aktiivijäsen.
On niitäkin jotka pitävät häntä isämaallisena miehen, hän tiettävästi rahoitti muistomerkin pystyttämisen virolaiselle metsäveljelle August Sabbelle
Ironista kyllä, hän sai poliisilta kiitosta kun kuljetti kotoa karannut lapsen poliisiasemalle. Sydämmellinen mafiooso?

Niin tai näin, Operaatiota valmisteltiin puoli vuotta ja pidätykset tehtiin K-Kommandon (Viron Karhu-ryhmä) toimesta. Pidätykset sujuivat rauhallisesti ja ongelmitta, kertoo virolainen lehdistö.

Viron alamaailma tiettävästi pyörittää huumeita, he tehtailevat talousrikoksia: rahanpesu, veronkierto jne Varmaan myös kiristäminen, uhkailu ja esim velanperintä kuuluu toimenkuvaan, useilla on myös vaäkivaltarikostausta. Viron alamaailmalla on kytköksiä esim Suomen moottoripyöräkerhoihin, joille toimitetaan huumeita.
Viron alamaailma on tiettävästi aktiivinen myös kiinteistöalalla. Yleisesti ottaen Viron alamaailma pitää matalaa profiilia: jos joku ammutaan kadulle niin todennäköisesti on kyse rikollisten välienselvittelystä, tavallisen kansalaisen osalta tuskin menevät näin pitkälle.

Vironmafian tyylinäyte
Mafiapomo ammuttiin kadulle vaimon ja lastensa edessä (PM)

Image

Toinen tyylinäyte, uhrina tässä tapauksessa tavallinen kansalainen, teon motiivi oli pelottelu
Asunto kärsii lieviä palovaurioita kun polttopullo heitettiin ikkunasta sisään (Kuva ekspress/delfi)

Image

Koska nämä miehet ovat saaneet olla (melkein) rauhassa tähän asti ja jotkut elää aika leveääkin elämää, niin voi tuumia mistä nyt tuulee.
Virossa vaihtui äsken hallitus, uusi virkaintoinen oikeusministeri on Andres Anvelt, joka on Viron KRP:n entinen päällikkö.
Tässä vaiheessa ei ole tietoa, ketkä ovat muut pidätetyt. Nähtäväksi jää, onko nyt Ns vironmafian johtoporras ihan sekaisin ja  rikolliset polvillaan vai onko kyseessä noin sanotusti myrsky vesilasissa.

Mielestäni jälkimmäinen vaihtoehto on hieman todennäköisempi.

lähteet Postimees, Delfi, Ekspress

Author:

Writing about crime